High perfomance-fjädrar tryggar avancerad oljeborrning

2009-10-02 Ett verktyg som skyddar borrkronan vid djupborrning av olja har utvecklats av det norska företaget Tomax. Till verktyget levererar Lesjöfors mycket avancerade, produktkritiska komponenter som utvecklats i nära samarbete med Tomax.
nyhetsbild

Verktyget AST (Anti Stall Tool) används för att skydda den känsliga och dyrbara borrkronan vid mycket besvärliga borrförhållanden. Verktyget reducerar vibrationer och kontrollerar vridmomentet så att borrkronan inte skadas. 2006 erhöll Tomax konstruktörer utmärkelsen ONS innovationspris för verktyget.

Prisbelönt verktyg för extrema förhållanden
Nyligen användes AST vid Norges hittills dyraste och svåraste borrning av en avgränsningsbrunn till en oljereserv 5 600 meter under jord, avsedd för mätningar och analyser. Företaget Total, som utförde borrningen, genomförde noggranna analyser av jämförbara produkter på marknaden, innan valet föll på AST.

Trots de svåra förhållanden som rådde på platsen med täta bergarter, extra högt tryck och temperatur, kunde borrningen genomföras med ett mycket gott resultat. Användningen av verktyget medförde att borrkronans livslängd förlängdes betydligt vid borrningen.

- De fjädrar som utgör mycket kritiska detaljer i AST, utvecklades i nära samarbete mellan Lesjöfors konstruktörer och Tomax. Lesjöfors var ett naturligt val av leverantör då vi utan problem kunde leva upp till deras krav på fjädrar av högsta möjliga kvalitet och snabba, korrekta leveranser, säger Knut Wettre, projektansvarig för AST på Lesjöfors AS i Norge.

Läs mer om borrningen och verktyget i det norska nyhetsbrevet Teknisk Ukeblad

KW

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.