Kraftfulla tryckfjädrar för de tyngsta behoven

2015-03-20 Som en av få tillverkare i Europa har Lesjöfors specialistkompetens på tryckfjädrar för extremt tunga påfrestningar. Inte ovanligt är fjädrar i tråddimensionen 65 mm som väger upp till 350 kilo.
nyhetsbild

I det tyngsta fjädersegmentet finns få tillverkare i Europa med rätt kompetens och kapacitet. Lesjöfors har i många år tillverkat tunga fjädrar till kunder inom exempelvis järnväg, fordonstillverkning, pappers- och gruvindustri samt militärutrustning. Dessa fjädrar måste klara extrema påfrestningar och här kan tråddimensionen behöva vara ända upp till 65 mm och väga upp till 350 kilo. Lesjöfors tillverkar både tryckfjädrar, dragfjädrar och vridfjädrar i stora dimensioner. Många av de största fjädrarna tillverkas i Åminnefors, Finland och i värmländska Lesjöfors. Här finns tillverkning i allt ifrån helautomatiserade processer till handgjorda specialfjädrar.  

Material för extrema miljöer
I vissa fall ska fjädern även klara stora påfrestningar i form av höga eller låga temperaturer, exponering för kemiska ämnen eller mekanisk nötning. Då krävs ofta specialmaterial, så kallade super alloys. Lesjöfors har lång erfarenhet av att arbeta med dessa material och lagerhåller många av dem så som Inconel X750, Inconel 718, Nimonic 90, Monel K500 och MP35.  

Avancerade beräkningar och tester
För att garantera att fjädern håller vad den lovar har Lesjöfors avancerad mät- och testutrustning för exempelvis FEM-analys, utmattnings- och avspänningstester. De val som görs i början av ett projekt har stor betydelse för produktens kvalitet och kostnad.
- Våra fjäderingenjörer hjälper gärna till med rådgivning runt materialval, ytbehandlingar, beräkningar och teknisk support bland annat. Hör gärna av dig så tidigt som möjligt i projektet så vi kan arbeta fram de optimala förutsättningarna redan från start, säger Mats Blåder, vd för Lesjöfors Fjädrar.

Snabba leveranser
En leverans från Lesjöfors kännetecknas alltid av hög leveranssäkerhet till avtalad tid. För brådskande ärenden finns även möjlighet till expressleveranser. Förutsättningarna är att tillverkning sker i standardmaterial i dimensioner från 8 till 26 mm.
- Kontakta oss om ditt specifika behov så berättar vi om alla de möjligheter vi kan erbjuda för en optimal fjäder så kostnadseffektivt framställd som möjligt, säger Mats Blåder.  

Läs mer i broschyren Heavy Compression Springs.

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.