Fjädrar avgörande i racingbilens vägegenskaper

2011-04-29 Lesjöfors har ett mångårigt samarbete med Öhlins racing som är en ledande tillverkare av stötdämpare till bland annat racingbilar. Martin Öhlin, ny förare i STCC, berättar mer om fjädrarnas betydelse i racingbilar.
nyhetsbild

STCC (Scandinavian Touring Car Championship) är den skandinaviska touren för banracing. Tävlingar körs i Sverige och Danmark. En av de nya förarna i STCC för säsongen är Martin Öhlin. Han har tidigare kört JTCC, vilket är tävlingar på juniornivå, samt Porsche Carrera Cup. Martin kör för West Coast Racing i en BMW 320 och helgen 22-23 april var första start på Jyllandsringen i Danmark. Första heatet fick tyvärr avbrytas på grund av ett trasigt styrstag, men andra heatet gick riktigt bra och Martin slutade på en sjundeplats.
- Jag är nöjd med placeringen med tanke på att det var första tävlingen. Till nästa veckas start är jag bättre förberedd, nu vet jag vad som väntar, säger Martin.

Utveckling sker kontinuerligt
Martin Öhlin är inte bara racingförare, han är också stötdämpartekniker på familjeföretaget Öhlins Racing, som är en av de ledande leverantörerna av stötdämpare i Europa.
- Stötdämpningen och kvaliteten på fjädrarna har en mycket stor betydelse för bilens förmåga att utnyttja kraften från hjulen. Därför arbetar vi konstant med förbättringar genom att byta hårdheter på fjädrarna och testa olika varianter, berättar Martin.

Hög kvalitet på Lesjöforsfjädrar
De Lesjöforsfjädrar som används finns oftast i standardsortimentet, men ibland utvecklas fjädrar med speciella egenskaper.
- Vi samarbetar med Lesjöfors för vi vet att kvaliteten på deras fjädrar alltid är bra. Vi får också alltid kunniga råd och snabb service, säger Martin.

Hur premiärsäsongen kommer att gå vet inte Martin, många starka namn finns i startfältet. Men målet är glasklart:
- Vi siktar på att vinna, både individuellt och som team.

Om Martin Öhlin vinner STCC, gör han det i en bil sponsrad med förstklassiga fjädrar från Lesjöfors.

Vill du veta mer om racingfjädrar, kontakta Niklas Pettersson på Lesjöfors Industrifjädrar i Herrljunga:
niklas.pettersson@lesjoforsab.com

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.