Medicinsk säkerhetsprodukt med extrema kvalitetskrav

2010-07-01 Under två års tid har Lesjöfors varit delaktigt i ett utvecklingsprojekt för att förbättra en nålskyddad kanyl som används inom sjukvården. Resultatet blev en högkvalitativ produkt som används över hela världen.
nyhetsbild

Kunden är ett internationellt medicintekniskt företag som tillverkar och marknadsför produkter inom sjukvård samt forsknings- och klinisk laboratorieverksamhet. Företaget är världsledande inom utveckling av produkter som hjälper till att reducera risken för nålstick och blodöverförd smitta. Myndigheter ställer enormt höga krav på hygien och kvalitet på medicinsk utrustning och inom några år skärps kraven ytterligare för skyddade kanyler i Europa.

Utveckling av kritisk komponent
Kunden har nyligen bedrivit ett stort utvecklingsprojekt för att förbättra kvaliteten på en av företagets produkter, en kanyl med nålskydd. Lesjöfors har i projektet medverkat till att vidareutveckla och producera den nålskyddande delen, vilket är en mycket kritisk komponent för produktens funktion. Eftersom det är en produkt som används inom sjukvården innebär det väldigt tuffa kvalitetskrav. Utvecklings- och valideringsprocess har därför varit lång, två år från projektstart till serieproduktion av komponenten.

Hela världen som användningsområde
Komponenten tillverkas av Lesjöfors i Värnamo, där även de erfarna utvecklingsingenjörerna som deltagit i projektet arbetar. Nålskyddet består av en stansad komponent i ett tunt rostfritt material med hög brottgräns. Den aktuella kanylen tillverkas på flera platser i världen, bland annat Europa, Nordamerika och Asien.

- Vi är väldigt glada att vi kunnat leva upp till kundens högt ställda krav. Det har varit enormt stimulerande att ha varit med under hela den långa utvecklingsprocessen. Vi har genom vår specialistkompetens inom tillverkning av komponenter i tunna, fjädrande material kunnat påverka utformningen av produkten, säger Marcus Hartvigsson, teknisk chef för Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo.

Affären är på sikt värd flera miljoner kronor per år för Lesjöfors.

Område för utveckling
Medicinteknisk utrustning är ett område där Lesjöfors unika kompetens och kapacitet passar ypperligt. På denna marknad finns en enorm potential för Lesjöfors flexibilitet i utveckling och tillverkning.

MH

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.