Världens kanske dyraste fjäder skapad av Lesjöfors

2010-02-22 Den största och förmodligen mest kostsamma fjädern i sitt slag har specialtillverkats för ett oljeraffinaderi i Qatar. Lesjöfors är en av få producenter i världen som har kompetens att tillverka en så avancerad fjäder.
nyhetsbild

Det brittiska företaget Goodwin International Ltd är en av Europas ledande tillverkare av ventiler för aggressiva vätskor, såsom till exempel råolja. Goodwin kontaktade Lesjöfors inför utformandet av en klaffventil avsedd för ett oljeraffinaderi i Qatar. Den aktuella klaffventilen är den största som företaget någonsin tillverkat med ett genomsläpp på hela 84 tum (2 134 millimeter). För att säkerställa ventilens funktion krävdes en specialtillverkad fjäder i ett mycket hållbart material.  

Superfjäder i jätteformat
Fjädern som Lesjöfors tagit fram är tillverkad av Inconel X-750, en mycket kostsam ”superlegering” med hög korrosions- och värmeresistens. Det exklusiva materialet används i krävande miljöer och applikationer som exempelvis oljeutvinning, reaktorer och kemikalieprocesser, där bland annat den norska oljeindustrin är en viktig marknad för Lesjöfors. Den unika med fjädern till Qatar är att den mäter hela 24,4 millimeter i tråddiameter. Lesjöfors är en av få fjädertillverkare i världen som har förmåga att tillverka en sådan högkvalitativ fjäder i så stor dimension.

- Tillverkningsprocessen har varit minst sagt nervkittlande; om något gått fel hade fjädern varit obrukbar och ett värde motsvarande en ny bil gått till spillo, säger Göran Andersen, Senior Advisor på Lesjöfors Stockholm Fjädrar som varit ansvarig för framtagandet av ”superfjädern”.

GA

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.