Proaktiv fjäderutveckling effektiviserar Haldex-broms

2012-10-22 I ett strategiskt viktigt projekt har Lesjöfors utvecklat en bromsbeläggsfjäder i ett tunnare, rostfritt material som förlängt produktens livslängd. Gedigen materialkunskap, högteknologisk expertis samt ett proaktivt förhållningssätt ligger bakom framgången.
nyhetsbild

Haldex är en global aktör som producerar avancerade broms- och luftfjädringssystem till den tunga fordonsindustrin. För ett antal år sedan kom Lesjöfors i Värnamo i kontakt med Haldex och offererade en fjäder till bromsbeläggen för tunga lastfordon.

Möjligheter till vidareutveckling
Haldex dåvarande fjäderlösning var fullt fungerande men inte optimal ur en rad aspekter konstaterade Lesjöfors utvecklingsingenjörer. Tack vare Lesjöforsteamets goda erfarenheter av höghållfasta, rostfria material såg man möjligheter att förbättra fjäderns prestanda med en oförändrad kostnadsbild som utgångspunkt. Haldex visade stort intresse för en vidareutveckling av bromsbeläggsfjädern.

Lättare komponent i kostnadseffektivare tillverkning
Med gedigen kunskap om olika fjädrande material samt resurser för beräkningar, tester och prototyptillverkning kunde utvecklingsingenjörerna utveckla och förfina designen och utförandet av den aktuella fjädern. Bland annat har avancerade FEM-beräkningar använts. Slutresultatet blev en fjäder i ett rostfritt material där ingen kostnadskrävande härdning eller ytbehandling krävs. Produkten är även lättare då materialdimensionen har kunnat minskas från 1,8 mm till 1 mm.
- Produkten i tillverkning har föregåtts av en utvecklingsprocess på cirka 1,5 år där vi i nära samarbete med Haldex testat oss fram. Vi har i slutändan kunnat leverera en optimal lösning som överträffat kundens högt ställda krav utan att förändra kostnadsbilden, vilket vi är oerhört stolta och nöjda över, säger Marcus Hartvigsson, tekniskt ansvarig på Lesjöfors Banddetaljer i Värnamo.

Dessutom längre livslängd
Inte nog med att bromsbeläggsfjädern blev lättare, den har också fått en längre livslängd. Fjädern håller nu 50 procent längre än den tidigare komponenten i kolstål. Under sommaren gick produkten i produktion och har nu börjat användas i skarpt läge av Haldex.
- Vi är väldigt glada över vårt samarbete med Lesjöfors. Tack vare deras idéer, kunskap och erfarenhet har vi nu kunnat förbättra vår skivbromsprodukt, vilket i slutändan gagnar våra slutkunder både miljö- och kostnadsmässigt, säger Anders Lindqvist, projektansvarig på Haldex.

MC

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.