Nyskapande racingbil i världstoppen för studentrace

2012-09-14 Chalmers ingenjörsstudenter har i stenhård konkurrens skapat en succébil för racetävlingar mellan världens främsta universitet. En seger och en tredjeplacering är viktiga meriter för framtidens racingingenjörer. Lesjöfors har sponsrat med chassifjädrar och viktiga råd.  
nyhetsbild

Årligen medverkar Chalmers i Göteborg i en internationell tävling där över 100 universitet medverkar. Studenterna får till uppgift att omsätta sina teoretiska studier till praktik och bygga en racingbil som får delta vid tävlingar över hela Europa. Deltagarna bedöms i tre kategorier; business, konstruktion och i dynamiska prov (acceleration, manöverbana och långlopp).

- Varje år börjar de nya fjärdeårseleverna på ny kula. Utöver de traditionella design- och konstruktionsmomenten får vi bland annat träna oss i samarbete, i att hitta partners och att hitta effektiviseringar både material- och kostnadsmässigt. Så nära verkligheten man kan komma som student, berättar Ibrahim Bakirci, en av ingenjörsstudenterna på mastersprogrammet Automotive Engineering och ansvarig för bilens prestanda.

Stötdämpningens betydelse
Fjädringen i stötdämpning och hjulupphängning är av avgörande betydelse för en racingbil. Därför har mycket tid och möda lagts ner på att testa och prova olika varianter som ger bilen dess optimala egenskaper.
- Hjulupphängningen är en av dom största faktorerna till framgång i racing där det gäller att optimera bilens beteende till föraren och underlaget.  Lesjöfors har varit fantastiska i vårt projektarbete. De har ställt upp med hela sin kunskap och erfarenhet för att bolla idéer och frågor med oss. Vi har också fått möjlighet att byta fjädrar och prova olika hårdheter. Med mycket kort varsel lät de tillverka fjädrar med en större hårdhet bara några dagar innan tävlingsstart för att vi skulle få bästa möjliga utgångsläge, säger Ibrahim Bakirci, raceingenjör.

Flera topplaceringar
Resultaten har inte låtit vänta på sig. Under en tävling i Storbritannien där flest universitet deltar, stod Chalmerslaget överst på prispallen. I en tävling i Tyskland, där fler än 100 europeiska universitet deltog, kom Göteborgsstudenterna på en hedrande tredjeplats. Framgångar som har stor betydelse för universitet och som bidrar till att fler får upp ögonen för den kompetens universitetets studenter erhåller.

Sponsring av fjädrar med flera syften
För Lesjöfors är det återkommande samarbetet med Chalmers viktigt.
- Vi får dels möjlighet att visa upp vad vårt företag går för, både kunskaps- och materialmässigt, och dels får vi möjlighet att knyta viktiga kontakter med morgondagens kunder, samarbetspartners eller arbetskamrater, säger Niklas Pettersson, försäljningschef för Lesjöfors Industrifjädrar i Herrljunga.

Chalmers Formula Student

NP

Nyheter


The Complete Spring Supplier
© 2020 Lesjöfors AB. All Rights Reserved.